Τετάρτη 7 Απριλίου 2010

Tomas Bernhard, Ο Αποτυχημένος, μτφρ. Β. Τομανάς, εκδ. Εξάντας


Η Αυστριακή λογοτεχνία είναι μια απ’ τις δυναμικότερες του περασμένου αιώνα. Ονόματα της ακτινοβολίας του Μούζιλ, του Μπέρνχαρντ, της Γέλινεκ, είναι οι κορυφώσεις της δυναμικής της.
Στο μυθιστόρημα του Μπέρνχαρντ (1931-1989) "Ο Αποτυχημένος", ο αφηγητής είναι ένας Αυστριακός μεσήλικας που στη νεότητά του, αρχές δεκαετίας του '50, μαζί με το φίλο του Βέρτχαϊμερ και τον κατόπιν διάσημο καναδό πιανίστα Γκλεν Γκουλντ παρακολούθησαν έναν κύκλο μαθημάτων του Χόροβιτς.

Ο Γκουλντ ξεχώρισε κατά πολύ από τους δυο Αυστριακούς φιλόδοξους πιανίστες με το ανυπέρβλητο ταλέντο του και την αφοσίωση του στη μουσική. Το ταλέντο του καναδού συντάραξε συθέμελα τους δυο αυστριακούς φίλους και τους έκανε να εγκαταλείψουν τη σταδιοδρομία τους στο πιάνο.

Ο αφηγητής αποφάσισε να γράψει μια εργασία για το φίλο του Γκουλντ, τον αξεπέραστο εκτελεστή των "Παραλλαγών Γκόλντμπεργκ" του Μπαχ.

Ο Βέρτχαϊμερ όμως λύγισε από το βάρος της μεγαλοφυΐας του καναδού πιανίστα. Τον πήρε από κάτω. Μάλιστα ο ίδιος ο Γκουλντ από τους χρόνους των κοινών τους σπουδών τον είχε αποκαλέσει "αποτυχημένο" έχοντας διαβλέψει τη μελλοντική του πορεία και κατάληξη.

Ένας εκπληκτικός εσωτερικός μονόλογος του Μπέρνχαρντ, που ξεδιπλώνεται σπειροειδώς μπρος πίσω για να βρεθεί τελικά στο παρόν της αφήγησης, όπου και θα ολοκληρώσει το ταξίδι του μπροστά στην αμετάτρεπτη τελική έκβαση. Εμβαθύνει στο νόημα της ζωής και της τέχνης, πώς η μια επηρεάζει την άλλη, πώς εμπλέκεται ανάμεσά τους το μοιραίο του χαρακτήρα του καθενός, πως το μοιραίο οδηγείται τελικά στην εκπλήρωσή του.

Δημήτρης Παλάζης, 24/02/2009

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου