Πέμπτη 8 Απριλίου 2010

Ο "θείος Βάνιας" του Τσέχοφ στο Εθνικό Θέατρο


Στα προτερήματα του «θείου Βάνια» του Τσέχοφ δεν είναι η πλοκή. Εξαιρετικά απλή, λειτουργεί σαν πρόσχημα, σαν αφορμή για να εκδηλωθούν τα συναισθήματα των ηρώων. Ο καθηγητής Σερεμπριακόφ, συνταξιούχος, και η κατά πολύ νεαρότερή του σύζυγος, η όμορφη Ελένα αποφάσισαν να εγκατασταθούν στο υποστατικό τους στη ρώσικη επαρχία. Το υποστατικό συντηρούν για λογαριασμό του καθηγητή ο Βάνιας και η ανιψιά του Σόνια, κόρη του καθηγητή από τον πρώτο του γάμο.

Η εγκατάσταση του ζεύγους Σερεμπριακόφ απορυθμίζει τη ζωή των ανθρώπων του κτήματος και λειτουργεί σαν καταλύτης στα όσα θα διαγραμματιστούν.
Η όμορφη αλλά πιστή Ελένα προκαλεί με την παρουσία της συναισθηματικές αναταράξεις. Χαμένα όνειρα και ανεκπλήρωτοι πόθοι αναδύονται στα κεντρικά πρόσωπα του τσεχοφικού δράματος. Νοιώθουν συνειδητά ή ασυνείδητα τη φθορά και τη μονοτονία της καθημερινότητας, επιζητούν να δοθεί ένα νόημα στη ζωή, να βρεθεί μια διέξοδος. Τελικά η μόνη διέξοδος θα είναι η φυγή ή η παραμονή.

Το σκηνικό του Χέρμπερτ Μουράουερ είναι λιτό - μου φέρνει στο νου προθάλαμο σανατορίου, όπου οι ήρωες είναι ένα είδος εγκλείστων – εξυπηρετεί όμως τους στόχους του Γιάννη Χουβαρδά ν’ αναδείξει την ποιητικότητα των τσεχοφικών διαλόγων και να ψυχογραφήσει τους ήρωες. Η χρήση του βίντεο και της γαλλικής μουσικής και γενικότερα η μεταφορά του έργου σε εποχή κοντά στη δική μας κινούνται προς την κατεύθυνση της ψυχογράφησης των ηρώων και της ανάδειξης των παθών και των κορυφώσεων που διαπερνούν το είναι τους.
Ξεχώρισα την Άλκηστις Πουλοπούλου (Σόνια) στο ρόλο της εργατικής χωριατοπούλας, το Νίκο Χατζόπουλο (Βάνιας) στο ρόλο του έντιμου νοήμονα επιστάτη και του παλαίμαχου Γιάννη Βογιατζή (Μαρίνα), χωρίς οι υπόλοιποι να υστερούν στο σύνολο.

Εξαιρετικά επίκαιρο το οικολογικό μήνυμα που εισέρχεται στο έργο μέσω του γιατρού Άστροφ.


Μετάφραση Χρύσα Προκοπάκη
Σκηνοθεσία Γιάννης Χουβαρδάς
Σκηνικά - κοστούμια Χέρμπερτ Μουράουερ
Μουσική διδασκαλία Μελίνα Παιονίδου
Φωτισμοί Λευτέρης Παυλόπουλος
Βοηθός σκηνοθέτη Νατάσσα Τριανταφύλλου
Βοηθός σκηνογράφου Μαριαλένα Λαπατά

Διανομή:
Σερεμπριακόφ: Μάνος Βακούσης
Ελένα: Μαρία Σκουλά
Σόνια: Άλκηστις Πουλοπούλου
Μαρία Βασίλιεβνα: Μάγια Λυμπεροπούλου
Βάνιας: Νίκος Χατζόπουλος
Άστροφ: Ακύλας Καραζήσης
Τελιέγκιν: Μάνος Σταλάκης
Μαρίνα: Γιάννης Βογιατζής
Εργάτης: Γιάννης Τσεμπερλίδης

Κεντρική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου
Αγ. Κωνσταντίνου 22- 24, Ομόνοια, τηλ. 2105288170


Δημήτρης Παλάζης, 02/02/2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου