Τετάρτη 7 Απριλίου 2010

Τένεσι Ουίλιαμς, Διηγήματα- Επιλογή, μτφ.Ερρίκος Μπελιές, εκδ. Πατάκη


Μια επιλογή από τα Συγκεντρωμένα Διηγήματα τού κατά κύριο λόγο θεατρικού συγγραφέα Τένεσι Ουίλιαμς (1911-1983), μεταφρασμένα από τον ποιητή και μεταφραστή Ερρίκο Μπελιέ. Άλλωστε, ο Ερρίκος Μπελιές έχει επίσης μεταφράσει πολλά θεατρικά έργα του συγγραφέα, γνωρίζει άριστα τη γραφή του και μας τη μεταφέρει με τον εγκυρότερο τρόπο.

Μερικά από τα διηγήματα της συλλογής, σαν σκίτσα της πρώτης έμπνευσης, χρησιμοποιήθηκαν μεταγενέστερα σους μεγάλους "πίνακες", δηλαδή τα θεατρικά έργα του Τ. Ουίλιαμς.
Όπως και στα θεατρικά του, ο συγγραφέας αναζητά τα θέματα και τους χαρακτήρες των ηρώων του στην καθημερινότητα. Ή ίδια η καθημερινότητα είναι το υπόστρωμα, στο οποίο αναδύονται οι ιδιατερότητες και οι εντάσεις τους.
Περιγράφει με κοφτερή σαφήνεια τα συναισθήματα των ηρώων του και τις εναλλαγές τους, μεταφράζοντας το ψυχολογικό πεδίο στο οποίο κινούνται σε "χειροπιαστή ύλη". Ανθρώπινοι τύποι, που ο χαρακτήρας τους τούς οδηγεί στη μοναξιά, στην αυτοκαταστροφή στα κοινωνικά πλαίσια της παρακμής ενός πολιτισμού που έχει συνείδηση του εαυτού του. Η μοναδικότητα του ανθρώπου προορίζεται να περιχαρακωθεί στην αποτυχία του και στις μάταιες προσδοκίες του. Η βαθεία γνώση των συνανθρώπων του και η συμπάθειά του προς αυτούς κάνει τους χαρακτήρες του έντονους και μνημειακούς. Ανακλούν σε τρυφερά θλιμμένο τόνο το ζόφο που κυριαρχούσε και τη δική του ψυχή. Τα στοιχεία της φύσης, οι περιβάλλοντες χώροι χρωματίζονται με τις αποχρώσεις των συναισθημάτων των ηρώων του. Ζωντανεύουν σαν να είναι οντότητες.
Τα διηγήματά του είναι μικρές ολοκληρωμένες ιστορίες με άψογη δομή, γεμάτες αναπνοές του αμερικάνικου νότου, φορείς δυσάρεστων ειδήσεων της εσωτερικής ανθρώπινης περιπέτειας. Ο συγγραφέας αναδεικνύεται ποιητής των ανθρώπινων αισθημάτων.

Τα διηγήματα που περιλαμβάνονται στον τόμο:
Άγγελος στην εσοχή
Δώρο ένα μήλο
Η χάντρινη τσάντα μιας κυρίας
Η απογραφή στη Φοντάνα Μπέλλα
Ο νεαρός δολοφόνος
Η κατάρα
Το σκοτεινό δωμάτιο
Η επιθυμία και ο μαύρος μασέρ
Ήχοι βημάτων που πλησιάζουν
Γυάλινη προσωπογραφία ενός κοριτσιού
Η κληματαριά
Η νύχτα της ιγκουάνα
Η μόλυνση της μητέρας
Κάμπιες
Άντρας έφερε αυτό εδώ πάνω
Το παλιό σπίτι της μαμάς
Άμμος
Κάτι επάνω του
Το σημαντικό
Το κίτρινο πουλί


Δημήτρης Παλάζης, 07/10/2009

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου