Τετάρτη 7 Απριλίου 2010

Το καθήκον του γιατρού, του Luigi Pirandello


Οι 6 φοιτήτριες του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου της ομάδας «Κινούμενη Άμμος» με τις σκηνοθετικές οδηγίες του δραματοθεραπευτή Δάνη Απτόσογλου, καθώς και τις εξειδικευμένες δραματοθεραπευτικές, δούλεψαν πάνω στο γκροτέσκο λογικό θέατρο του Πιραντέλο και συγκεκριμένα στο μονόπρακτο «Το καθήκον του γιατρού» (1911), για να προβάλει η κάθε μια μέσα από το ρόλο της τη διεκδίκηση της επιλογής στη ζωή, τη διαμαρτυρία και την επιθυμία για απεξάρτηση από την έξωθεν επιβολή του κατεστημένου στο νέο άνθρωπο.
Η κάθε μια ένωσε τη φωνή της στην ενιαία φωνή «οδηγώντας» αλλά και επικροτώντας τον αυτοτραυματισμένο Τομάζο στην επιλογή του να θέλει να πεθάνει.
Ζωντάνια και πάθος από τις νεαρές κοπέλες, που η κάθε μια δούλεψε «προσωπικά» το ρόλο της και τον διεκδίκησε με πείσμα στη σκηνή.
Τα μαύρα σκηνικά πλαισιωμένα με τα λευκά εκμαγεία των προσώπων των ηθοποιών σε συνδυασμό με τα μαύρα ρούχα και τις λευκές μάσκες στα πρόσωπα - τα εκμαγεία και οι μάσκες δουλεμένα στο χέρι από την Κωνσταντίνα Κουβεντάρα -, δημιούργησαν ένα χώρο κάθαρσης του εαυτού μέσα από μια δραματική αναζήτηση του δικαιώματος της ταυτότητας ως τελική αποτύπωση και συμπέρασμα στους ρόλους.
Συγχαρητήρια στον Δάνη Απτόσογλου, στην ομάδα και σε όλους τους συντελεστές γι’ αυτή την ιδιότυπη παράσταση!

Ομάδα «Κινούμενη Άμμος»
«Το καθήκον του γιατρού», του Luigi Pirandello
Σκηνή φουαγιέ του θεάτρου «Επί Κολωνώ»
off-off Athens 2008, 25/6 - 26/6/2008

Παίζουν: Σοφία Κομνηνού, Βάσω Μουργκάση, Λίλα Παπαδοπούλου
Νεκταρία Παπά, Αντιγόνη Μπασακάρου, Σάντρα Αρμάγκο
Σκηνοθεσία: Δάνης Απτόσογλου
Σκηνικά-Ένδυμα: Άντα Θεοδωράκη
Μάσκες: Κωνσταντίνα Κουβεντάρα

Δημήτρης Παλάζης, 26/09/2008

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου