Τετάρτη 7 Απριλίου 2010

Του Κουτρούλη ο Γάμος, του Αλέξανδρου Ρίζου-Ραγκαβή


Ο πλούσιος, αλλά ταπεινής καταγωγής Κουτρούλης (Παύλος Χαϊκάλης), ράφτης από τη Σύρα έρχεται στην Αθήνα με τον παμπόνηρο υπηρέτη του Στροβίλη (Δημήτρης Μαυρόπουλος) για να ζητήσει σε γάμο την όμορφη και πολύ νεότερή του Αθούσα (Κατερίνα Μάντζιου), κόρη του ανερχόμενου ξενοδόχου κυρ-Σπύρου(Παύλος Ορκόπουλος).
Η Ανθούσα διατηρεί κρυφό δεσμό με το νεαρό Ξανθούλη (Μιχάλης Μαρκάτης). Θέλοντας να αποφύγει τον αταίριαστο γάμο, που ο πατέρας της επιθυμεί, θέτει στον Κουτρούλη έναν όρο που είναι αδύνατο να πραγματοποιήσει. Να γίνει υπουργός.
Ο Αλέξανδρος Ρίζος-Ραγκαβής (1809-1892) με στόχο την σάτιρα των πολιτικών ηθών της εποχής του Όθωνα εμφανίζει τον Κουτρούλη να συνομιλεί με τις μεγάλες δυνάμεις για να εξασφαλίσει υποστήριξη, να εξαγοράζει υποστηρικτές που θα του εξασφαλίσουν ψήφους, να δέχεται κομματάρχες, ματαιόδοξους καλλιτέχνες, να υπόσχεται ανταλλάγματα κ.ο.κ. Το έργο παραμένει επίκαιρο καθώς ο θεατής διακρίνει αρκετές ομοιότητες με την σημερινή εποχή.
Η κωμωδία «Του Κουτρούλη ο Γάμος» είναι ένα σημαντικό έργο στην ιστορία του νεοελληνικού θεάτρου. Ο Αλέξανδρος Ρίζος-Ραγκαβής το έγραψε κατά τα πρότυπα της Αριστοφανικής κωμωδίας. Ο Γιάννης Καλατζόπουλος έδωσε στο έργο κυρίως επιθεωρησιακό χαρακτήρα, ώστε να καθίσταται εύληπτο στο σημερινό κοινό.
Οι ερμηνείες στο σύνολό τους ήταν επιτυχείς. Ο Παύλος Χαϊκάλης έδωσε εκτός από κωμικές και όμορφες λυρικές στιγμές, η Κατερίνα Μάντζιου τη σπιρτάδα και τη ζωντάνια της νιότης της Ανθούσας. Γενικά το έργο είχε παλμό και ζωή, ωραία μουσική και χορευτικά και η ανταπόκριση του κοινού ήταν αδιάλειπτη.
Εξαιρετικό το πρόγραμμα της παράστασης που περιείχε το έργο στην αρχική του μορφή.


«Του Κουτρούλη ο Γάμος» του Αλέξανδρου Ρίζου-Ραγκαβή
Δημοτικό Θέατρο Άλσους Ηλιούπολης «Δημήτρης Κιντής», 2/9/2008

Ελεύθερη απόδοση - Σκηνοθεσία: Γιάννης Καλαντζόπουλος
Έπαιξαν οι ηθοποιοί:
Παύλος Χαϊκάλης
Δημήτρης Μαυρόπουλος
Παύλος Ορκόπουλος
Κατερίνα Μάντζιου
Μιχάλης Μαρκάτης
Δημήτρης Παλαιοχωρίτης
Ειρήνη Κονίδου
Μάκης Αρβανιτάκης
Πέτρος Κιοσές
Σαμψών Φύτρος
Άννυ Ντουμούζη
Μαρίνα Χατζηιωάννου
Μαργαρίτα Σολδάτου
Δέσποινα Ψαροπούλου
Μαρία Κόμη
Ιωάννα Μπιλίρη
Μαρία Μπενάκη

Μουσική: Βασίλης Δημητρίου
Σκηνικά - κοστούμια: Άννα Μαχαιριανάκη
Χορογραφίες: Κατερίνα Ανδριοπούλου
Φωτισμοί: Κώστας Χλίβας
Μουσική Διδασκαλία: Νανά Θρασυβουλίδου
Βοηθός σκηνοθέτη: Ηλεάνα Μπάλλα
Βοηθός σκηνογράφου - ειδικές κατασκευές: Νότα Μπενετάτου

Δημήτρης Παλάζης, 15/10/2008

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου