Τετάρτη 7 Απριλίου 2010

Δον Κιχώτης του Θερβάντες από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης


Το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Κοζάνης παρουσίασε τον Δον Κιχώτη του Θερβάντες σε διασκευή – σκηνοθεσία Γιάννη Καραχισαρίδη στο Δημοτικό Θέατρο «Δ. Κιντής» στην Ηλιούπολη στις 2/9, μετά από μακρά περιοδεία σε σημαντικό αριθμό ελληνικών πόλεων και δήμων, η οποία συνεχίζεται και τερματίζει στην Κύπρο.
Η υποδοχή μας στην είσοδο έγινε από την κα Έρικα Καρβέλα, την υπεύθυνη του πολιτιστικού του Δήμου Ηλιούπολης. Το «Δημ. Κιντής» είναι ένα φιλόξενο δημοτικό θέατρο με τακτικό κοινό, που παρακολουθεί και αγαπά τις παραστάσεις και ανταποκρίνεται ζωντανά στα δρώμενα.

Η ίδια η ζωή του Μιγκέλ ντε Θερβάντες, του συγγραφέα του Δον Κιχώτη, υπήρξε «δονκιχωτική». Ο ίδιος ήξερε γιατί μιλούσε από πρώτο χέρι. Έλαβε μέρος στη ιστορική Ναυμαχία της Ναυπάκτου και τραυματίστηκε. Πιάστηκε από πειρατές και έζησε φυλακισμένος στ’ Αλγέρι μια πενταετία. Προσπάθησε να δραπετεύσει πολλές φορές και τελικά κατάφερε να γυρίσει στην πατρίδα του. Δοκίμασε την τύχη του ως θεατρικός συγγραφέας και δεν πέτυχε παρά το πλήθος των έργων που έγραψε. Στο τέλος της ζωής του, θα πέθαινε της πείνας, αν δεν τον ανακάλυπτε ένας πλούσιος αριστοκράτης, προστάτης των τεχνών.
Στο δραματοποιημένο μυθιστόρημα του Δον Κιχώτη, ο Αλόνσο Κιχάνο μαζί με τον φίλο του Σάντσο και δέκα συγκρατούμενούς τους βρίσκονται σ’ ένα μισογκρεμισμένο παραλιακό χωριό, δραπέτες απ’ τη φυλακή των Βερβερίνων πειρατών, περιμένοντας το πολυπόθητο καράβι για την πατρίδα τους την Ισπανία.. Κατά τη διάρκεια της νύχτας, για να καταπραϋνθεί η ανησυχία τους για το αβέβαιο αύριο, ο Κιχάνο (Θερβάντες) και ο Σάντσο, με τη βοήθεια όλων των υπολοίπων, αφηγούνται την ιστορία του Δον Κιχώτη.
Ο Δον Κιχώτης, επηρεασμένος βαθύτατα από τα ιπποτικά μυθιστορήματα παλαιοτέρων εποχών, από το μυστήριο και τον ηθικό κώδικα των ιπποτών, αποφασίζει να γίνει κι αυτός ιππότης καθ’ ομοίωσή τους, ένας υπερασπιστής των αδυνάτων. Εγκαταλείπει το σπίτι του μαζί με τον Σάντσο και αρχίζει τις περιπλανήσεις και τις περιπέτειες.
Μέσω του αρχετυπικού Δον Κιχώτη, ο Θερβάντες προσδιορίζει τον άνθρωπο ανάμεσα στο παράλογο και το λογικό. Ο διαχωρισμός της πραγματικότητας από την ψευδαίσθηση είναι το παραπλανητικό μέσο που χειρίζεται ο συγγραφέας. Αναρωτιέται κανείς, αν αυτά που λέγονται αντιπροσωπεύουν τις συνειδήσεις των ηρώων ή είναι απλώς μια μηχανική αντιστροφή του πιστεύω τους.
Βέβαια, σε καμία περίπτωση μια παράσταση περίπου 90 λεπτών δεν μπορεί να αποδώσει τον πλουραλισμό των νοημάτων του ιδιαίτερα εκτεταμένου κειμένου του Θερβάντες, ούτε το υποκαθιστά. Ο Γιάννης Καραχισαρίδης όμως κατάφερε να μας εισαγάγει στην πεπτουσία του δονκιχωτικού μηνύματος. Η σκηνοθεσία του ευρηματική και μοντέρνα (θέατρο μέσα στο θέατρο). Η παράσταση στο σύνολό της πετυχημένη.
Θα ξεχωρίσω τον εκπληκτικό Δημήτρη Πιατά στο ρόλο του Σάντσο Πάντσα. Τα σκηνικά του Πάβελ Ντομπρίσκι, που μας ταξίδεψαν στα ιπποτικά ερείπια. Τη μουσική του Θάνου Μικρούτσικου, η χροιά της οποίας έφερε τον Δον Κιχώτη της μακρινής Ισπανίας περισσότερο κοντά μας. Ο Γιώργος Κιμούλης στο ρόλο του Δον Κιχώτη καταφέρνει να ισορροπεί μεταξύ τραγικού και κωμικού. Η Κλειώ - Δανάη Οθωναίου στο ρόλο της Δουλτσινέας μια όμορφη φιγούρα. Ξεκαρδιστική η σκηνή της αναγόρευσης του Δον Κιχώτη σε ιππότη.

Δον Κιχώτης του Θερβάντες από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης
Δημοτικό Θέατρο «Δ. Κιντής», Ηλιούπολη, 2/9/2009

Διασκευή - σκηνοθεσία: Γιάννης Καραχισαρίδης
Ηθοποιοί: Γιώργος Κιμούλης (Δον Κιχώτης), Δημήτρης Πιατάς (Σάντσο), Κλειώ - Δανάη Οθωναίου (Δουλτσινέα), Γιώργος Ζιόβας, Ισίδωρος Σταμούλης, Γιώργος Γιαννόπουλος, Σταυρούλα Σπυρίδωνος, Θοδωρής Προκοπίου, Βασίλης Πουλάκος, Μαρία Παπαγιαννάκη, Μιχάλης Σάκκουλης, Γιάννης Μυλωνάς
Σκηνικά: Πάβελ Ντομπρίσκι
Κοστούμια: Γιάννης Μετζικώφ
Σύνθεση τραγουδιών: Θάνος Μικρούτσικος
Στίχοι: Αγαθή Δημητρούκα
Επιμέλεια κίνησης: Σεσίλ Μικρούτσικου
Φωτισμοί: Παναγιώτης Μανούσης
Συνεργάτης σκηνογράφου: Σοφία Παντουβάκη
Βοηθός σκηνοθέτη: Χρήστος Ασλανίδης
Βοηθός ενδυματολόγου: Ιωάννα Στεφανοπούλου

Δημήτρης Παλάζης, 09/09/2009

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου