Τετάρτη 7 Απριλίου 2010

Νίκος Χουλιαράς, Ο Λούσιας, εκδ. Νεφέλη


Ο Λούσιας, ένα παιδί με μειωμένες νοητικές ικανότητες, είναι ο κεντρικός ήρωας και ο αφηγητής του ομώνυμου μυθιστορήματος του Νίκου Χουλιαρά. Ο Λούσιας με την αγνή και προς τούτο καθαρή ματιά του μας ξεναγεί στο δικό του κόσμο. Επαναθέτει ερωτήματα, τα οποία εμείς θεωρούμε αυτονόητα και τα ξεπερνάμε, χωρίς να τους δίνουμε σχεδόν σημασία.

Απλοί προβληματισμοί που επαναπροσδιορίζουν την περιρέουσα πραγματικότητα της εποχής του, τις συμπεριφορές των ανθρώπων και προβάλλουν την εσωτερική πραγματικότητα του αφηγητή. Για τον κόσμο του Λούσια ισχύει το ευαγγελικό "μακάριοι οι πτωχοί τω πνεύματι".
Ο κόσμος των "έξυπνων" εισβάλλει στον δικό του "μακάριο" κόσμο. Ο Λούσιας δίνει τις δικές του ερμηνείες προσπαθώντας να βγάλει άκρη από αντικρουόμενα δεδομένα. Παράλληλα παρελαύνουν συνήθειες και τρόποι του χωριού, της επαρχίας. Είναι επόμενο, λόγω της ιδιαιτερότητάς του ο αφηγητής μας να βιώνει διαρκώς μοναξιά. Ώρες ατελείωτες μοναχός, αλλά και με τους άλλους πάλι μοναχός του αισθάνεται, γιατί, όπως λέει, όλα μες στο κεφάλι του βρίσκονται.
Ανθρωπιά αναβλύζει τις σελίδες του Λούσια και συγκίνηση. Ο συγγραφέας κατάφερε να μπει στη ματιά και τα συναισθήματα του Λούσια, να μας αναδείξει τον πλούτο που κατέχουν, αμόλυντο από συμβατικότητες και σκοπιμότητες. Παράλληλα μας προσφέρει μια ξεχωριστή αναγνωστική εμπειρία.

Δημήτρης Παλάζης, 17/08/2009

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου