Τετάρτη 7 Απριλίου 2010

"Σιωπηλοί Διάλογοι", Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος, Αίθουσα ACG Art


Στο Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος (Γραβιάς 6, Αγία Παρασκευή), στον νέο εκθεσιακό χώρο ACG Art εκτίθενται 266 προσωπογραφίες υπό τον γενικό τίτλο «Σιωπηλοί Διάλογοι» («Silent Dialogues»).
Η επιλογή των έργων έγινε από τη μεγάλη συλλογή έργων τέχνης του Κολλεγίου, από τον Επιμελητή Τέχνης του Κολλεγίου και ιστορικό τέχνης Μεγακλή Ρογκάκο.

Τα εκθέματα καλύπτουν όλες τις μορφές τέχνης, από τη ζωγραφική ώς τη φωτογραφία, από την παραδοσιακή γλυπτική ως την ηλεκτρονική, τα βίντεο, τις εγκαταστάσεις, και χρονολογικά φτάνουν μέχρι τις μέρες μας.
Παρουσιάζονται πολλοί νέοι καλλιτέχνες δίπλα σε παλαιότερους και καθιερωμένους, το μοντέρνο παρέα με το μεταμοντέρνο, αναδεικνύοντας τη συνέχεια της τέχνης και την αναδυόμενη αξία των νεώτερων.
Ο τίτλος της έκθεσης προτείνει ένα διαφορετικό τρόπο επικοινωνίας με το έργο τέχνης, καθαρά προσωπικό, ένα μυστικό διάλογο της ψυχής και γι’ αυτό σιωπηλό, αλλά μεγάλης ισχύος και καθαρότητας. Επιλέγηκαν οι προσωπογραφίες, γιατί το ανθρώπινο πρόσωπο στην τέχνη έχει μια σημαντική ισχύ, ως το πιο ανθρωποκεντρικό εικαστικό αντικείμενο.
Η σύγχρονη μουσική που ακούγεται σε μια έκθεση που διατείνεται το «σιωπηλό», λειτουργεί σαν ηχητική επέκταση του θεματολογικού υλικού, λειτουργώντας στο φόντο και δημιουργώντας την κατάλληλη ατμόσφαιρα της απαιτούμενης μυστικής σιωπής. Έχει συντεθεί ειδικά για την έκθεση από τον Θοδωρή Αμπαζή.
Πρέπει τέλος να επισημανθεί ότι διατίθεται δωρεάν ένας ογκώδης και πλούσια εικονογραφημένος έγχρωμος κατάλογος με σχόλια του Μεγακλή Ρογκάκου, εμπλουτισμένος και με έργα που δεν κατέστη δυνατό να εκτεθούν, λόγω χώρου.

Η έκθεση είναι ανοικτή για το κοινό από Δευτέρα έως Παρασκευή, 09:00 – 21:00, μέχρι στις 30 Ιουνίου 2009.

Δημήτρης Παλάζης, 05/06/2009

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου