Πέμπτη 8 Απριλίου 2010

Σωτήρης Σοφιάς, Ορφέας & Αργοναυτική Εκστρατεία, εκδ. ΝΟΩΝ


Με το βιβλίο του Σωτήρη Σοφιά «Ορφέας & Αργοναυτική Εκστρατεία» μπαίνεις νοερά στην ''Αργώ" και πραγματοποιείς το ταξίδι των αργοναυτών μετά από 4.000 χρόνια, διαβαίνοντας τις περιοχές όπου πέρασε η Αργώ. Ή έστω μια εκδοχή του ταξιδιού, την καλύτερα τεκμηριωμένη και λογική που έχω διαβάσει μέχρι σήμερα και συνάμα απομυθοποιητική.

Έχοντας από καιρό στο μυαλό μου ότι τα μυθικά πρόσωπα δεν μπορεί να είναι απλά και μόνο αποκυήματα της φαντασίας των αρχαίων, αλλά πραγματικά σημαίνοντα πρόσωπα που η προφορική παράδοση τα έντυσε με υπερβολές και τα μυθοποίησε σε υπεράνθρωπο ύψος δίνοντας τους το αρχαιτυπικό χρώμα θεών, ημίθεων, ηρώων, συναντήθηκα με τις σκέψεις του κ. Σοφιά, όπως αυτές αποτυπώνονται στο βιβλίο του. Η μυθολογία αποτελεί το λαϊκό ένδυμα της ιστορίας που είναι η βάση της και το σημείο αναφοράς της.
Ο συγγραφέας μετά από προσεκτική και επίπονη ανάγνωση των Ορφικών, ατέλειωτες ώρες μπροστά στον υπολογιστή, στα πλανηταριακά προγράμματα, στο Google earth, επισκέψεις στις πρεσβείες ξένων κρατών, σε διάφορα μέρη της Ελλάδας και μια αξιομνημόνευτου όγκου αλληλογραφία, ισχυρίζεται ότι κατάφερε να λύσει το μυστήριο των ορφικών και ν’ αποκαλύψει τη διαδρομή της Αργώς.
Άλλη μια θεωρία ή η αλήθεια; Ο κ Σοφιάς έκανε το πρώτο βήμα για μια πραγματολογική ανασύνθεση της διαδρομής χρησιμοποιώντας επιστημονικές μεθόδους πέραν της καθαρά φιλολογικής παράδοσης στο θέμα.
Εύχομαι η μελέτη του, όπως αποτυπώνεται στο βιβλίο του, ν’ αποτελέσει το έναυσμα για μια πιο προσεκτική μελέτη των ορφικών από τα επίσημα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Ο Όμηρος είναι η πηγή της σύγχρονης λογοτεχνίας, ο Ορφέας όμως είναι η πηγή της ιστορίας και όχι μόνο. Ο Όμηρος αλίευσε απ’ τον Ορφέα και όχι το αντίστροφο.

Δημήτρης Παλάζης, 07/12/2009

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου