Τετάρτη 7 Απριλίου 2010

Τζερόμ Τσάριν, Η μελαχρινή κυρία από τη Λευκορωσία, εκδ. Άγρα


Στην «Μελαχρινή κυρία από τη Λευκορωσία», ο συγγραφέας-αφηγητής αφηγείται τον εαυτό του στην παιδική του ηλικία. Είναι μια αυτοβιογραφία διαφορετική από τις άλλες, δοσμένη ατμοσφαιρικά με μυθιστορηματικό τρόπο.

Ο τόπος που εξελίσσεται είναι το Μπρονξ της δεκαετίας του ’40. Εκτός από τον ίδιο τον μικρό Τσάριν, κεντρικός ήρωας είναι η μητέρα του, η ωραία Φέιγκελε, γεννημένη στο Μόγκιλεφ της Λευκορωσίας, μετανάστις στις Η.Π.Α το 1927. Ο πατέρας του Σαμ και ο ασθματικός αδερφός του Χάρβεϊ περιορίζονται σε δευτερεύοντες ρόλους. Κυριαρχεί η μητέρα, που η ομορφιά της ανοίγει πόρτες και γνωριμίες και αποτελεί την κύρια πηγή εσόδων της οικογένειας, ιδίως μετά τον τραυματισμό στου συζύγου της στο εργοστάσιο. Μαζί της παρελαύνουν χαρακτηριστικοί τύποι του Μπρονξ της εποχής: μαυραγορίτες, κομματάρχες του Δημοκρατικού κόμματος, διεφθαρμένοι αστυνομικοί, πράκτορες του υπουργείου Οικονομικών, εισπράκτορες «μαύρου» χρήματος, διαρρήκτες, μετανάστες, εβραίοι γκάνγκστερ, ρώσοι κακοποιοί, πολωνοί μπράβοι, πολιτικοί κ.α.. Η Φέγκελε πάντα συνεπής στις συμπάθειές της, αρωγός στους αδυνάτους και εξασθενημένους ηγείται της οικογένειας
Η διαφορά του ενήλικου εαυτού από τον παιδικό δίνουν μια εξαιρετική ζωντάνια στο κείμενο, αποφεύγονται οι σκόπελοι του παιδιαρίσματος και αναφαίνεται η πρωτογενής ματιά του μελλοντικού λογοτέχνη. Μαζί μ' αυτήν αναβιώνει με έναν άμεσο και πρωτότυπο τρόπο το Μπρονξ της δεκαετίας του '40 και η ατμόσφαιρα της εποχής.

Δημήτρης Παλάζης, 07/10/2009

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου