Τετάρτη 7 Απριλίου 2010

Carmen του Gades, Θέατρο Badminton


Η νουβέλα του Merimee και η Carmen του Bizet ήταν οι δύο πόλοι έμπνευσης για την Carmen του Gades.
Ο Gades όμως παρουσίασε τη δική του εκδοχή της Carmen, που έγινε και κινηματογραφική επιτυχία με σκηνοθέτη τον Carlos Saura. Η Carmen του Gades δεν είναι η γνωστή στυλιζαρισμένη femme - fatale. Είναι μια γυναίκα ανυπότακτη, αισθησιακή, που όταν αγαπά προσφέρει τον εαυτό της και όταν παύει ν’ αγαπά τον αποσύρει.
Στην υπόθεση του έργου, ο Antonio, ο χορογράφος μιας ομάδας που εργάζεται πάνω σε μια καινούργια, flamenco εκδοχή της Carmen, ερωτεύεται παράφορα την κύρια χορεύτριά του, που ερμηνεύει την Carmen, με απρόβλεπτες συνέπειες.

Η χορογραφία του Gades αναβίωσε στο θέατρο Badminton την παράδοση και το πάθος του flamenco: καθαρό και γνήσιο, απαλλαγμένο από επιτηδεύσεις.
Οι ενδυμασίες και τα σκηνικά λιτά και αληθινά, ώστε να υπηρετήσουν την «ψυχή» του flamenco. Οι φωνές των τραγουδιών βγαλμένες από τα βάθη του ανθρώπου. Οι κιθάρες να μιλούν σαν άνθρωποι.

Η Stella Arauzo, που έχει μαθητεύσει στον Gades και διαδέχτηκε την φημισμένη Cristina Hoyos στο ρόλο της Carmen, ήταν εκπληκτική και μετέδωσε όλη τη μαγεία της συγκίνησης του flamenco, το «Duende».
Το θέατρο Badminton κυριολεκτικά πλημμύρισε από τους ήχους και τις χορευτικές κινήσεις του flamenco.

Η παράσταση δόθηκε από την Compania Antonio Gades, που ιδρύθηκε από τον ίδιο τον Gades το 1999 και υποστηρίζεται από το «Ίδρυμα Antonio Gades», στα πλαίσια μιας διεθνούς περιοδείας της Carmen, για τα 25 χρόνια της δημιουργίας της.



«Carmen», από την Compania Antonio Gades
Θέατρο Badminton, 30 Οκτωβρίου – 2 Νοεμβρίου 2008

Σύλληψη, Χορογραφία, Φωτισμοί: Antonio Gades και Carlos Saura
Σκηνικά : Antonio Saura
Στους βασικούς ρόλους χορεύουν οι:
Stella Arauzo (Carmen), Adrian Galia (Don Jose), Primitivo Daza (Toreador) και Joaquin Mulero (Σύζυγος)

Mουσική:
Gades, Solera, Freire
Georges Bizet, «Κάρμεν»
M. Penella, «El gato Montes”
Jose Ortega Heredia/ Federico Garcia Lorca, «Verde que te quiero verde»

Δημήτρης Παλάζης, 01/11/2008

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου