Τετάρτη 7 Απριλίου 2010

Ελένη του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία Θοδωρή Αθερίδη


Στην «Ελένη» ο Ευριπίδης μάς μεταφέρει στην εποχή που έχει τελειώσει ο Τρωικός Πόλεμος κι ο Μενέλαος επιστρέφει στην πατρίδα μαζί με την Ελένη. Όμως η Ελένη που ήταν στην Τροία δεν ήταν η πραγματική Ελένη, αλλά το είδωλό της. Η πραγματική Ελένη δεν πήγε ποτέ στην Τροία. Από ένα παιχνίδι των θεών βρέθηκε στην Αίγυπτο, προστατευόμενη του βασιλιά Πρωτέα, να περιμένει τον άντρα της για να γυρίσουν μαζί στη Σπάρτη. Ο Μενέλαος φτάνει στην Αίγυπτο ναυαγός…
Ο Ευριπίδης χειρίζεται το μύθο πάνω στην αντίθεση του φαινομένου και της πραγματικότητας. Ο Μενέλαος εμφανίζεται στο παλάτι του Θεοκλύμενου (που έχει διαδεχθεί τον πατέρα του Πρωτέα) μετά από το ναυάγιο φτωχός και άσημος, εκλιπαρώντας για βοήθεια, ενώ στην πραγματικότητα είναι ο ξακουστός βασιλιάς της Σπάρτης. Ακόμα κι όταν εμφανίζεται οπλισμένος για τις ανάγκες του έργου, για τον Θεοκλύμενο παραμένει ο ταπεινός ναυαγός, χωρίς να εμπνέει την παραμικρή απειλή.
Σαφές είναι και το αντιπολεμικό μήνυμα που διαπνέει το έργο. Πιθανολογείται ότι γράφτηκε το 413-412 π.Χ., δηλαδή μετά την ταπεινωτική ήττα των Αθηνών στη Σικελική εκστρατεία. Οι συμφορές του πολέμου πλήττουν όχι μόνο τους ηττημένους αλλά και τους νικητές, πλήττουν όλους. Ο ένδοξος Μενέλαος της «Ελένης» του, ο νικητής του Τρωικού Πολέμου, έχει καταντήσει ζητιάνος στην Αίγυπτο.

Η «Ελένη» του Ευριπίδη είναι ένα ιδιότυπο και εξαιρετικά δύσκολο έργο, καθόσον στο τραγικό εμπλέκονται σκηνές που μπορούν να προκαλέσουν γέλιο ή εύθυμη διάθεση.
Ο Θοδωρής Αθερίδης αναδεικνύοντας και προβάλλοντας το κωμικό στοιχείο προκάλεσε αρκετό γέλιο στο ακροατήριο που προσήλθε να απολαύσει τους αγαπημένους του ηθοποιούς από την τηλεόραση και έφυγε ικανοποιημένο.
Η παράσταση ήταν χαλαρή και ευχάριστη, χωρίς να επιζητεί από τον θεατή να μπει σε περαιτέρω σκέψεις και προβληματισμούς.
Πάνω σ’ αυτό το πλάνο οι γνωστοί ηθοποιοί ανέδειξαν άλλη μια φορά το ταλέντο τους. Στον κεντρικό χαρακτήρα του έργου, η Σμαράγδα Καρύδη ως Ελένη, απέδωσε τόσο στις κωμικές όσο και στις τραγικές στιγμές του ρόλου κρατώντας μια ισορροπία.
Τα σκηνικά έκλιναν στη μεριά του τραγικού, ενώ οι ενδυμασίες με γκροτέσκο πινελιές (Θεονόη) υποστήριξαν το κωμικό.
Η εξαιρετική μουσική του Γιώργη Χριστοδούλου ήταν από μόνη της μια αποκάλυψη!


«Ελένη» του Ευριπίδη
22ο Φεστιβάλ Υμηττού - Γιορτές στους Βράχους
Θέατρο Μελίνα Μερκούρη, 27 & 28/8/2008

Σκηνοθεσία: Θοδωρής Αθερίδης
Έπαιξαν οι ηθοποιοί:
Σμαράγδα Καρύδη (Ελένη), Θοδωρής Αθερίδης (Μενέλαος), Γιάννης Βούρος (Θεοκλύμενος), Γιώργος Καπουτζίδης (Θεονόη), Γιώργος Κορμανός (Α΄ Αγγελιοφόρος), Θανάσης Αλευράς (Β΄ Αγγελιοφόρος), Ανδρέας Νάτσιος (Τεύκρος), Νατάσα Κοτσωβού (Γριά) και 10μελής Χορός Σπαρτιατισσών Γυναικών.
Μετάφραση - Μετεγγραφή: Μαριαλένα Κωτσάκη
Σκηνικά - Κοστούμια: Μανόλης Παντελιδάκης
Μουσική: Γιώργης Χριστοδούλου
Χορογραφία: Μαρία Κλούκινα
Φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος

Δημήτρης Παλάζης, 2/9/2008

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου