Τετάρτη 7 Απριλίου 2010

The Lover, βασισμένο στον Εραστή του Χ. Πίντερ, oμάδα Πείραμα


«Ο Εραστής» («THE LOVER») του Πίντερ μετατρέπεται από την «Ομάδα Πείραμα» σε «Ερωμένη». Αντιστροφή των ρόλων στο ομώνυμο έργο του Πίντερ, όπου ο Ρίτσαρντ εμφανίζεται να είναι εκείνος που ζει στο σπίτι και δέχεται την «Ερωμένη» και η Σάρα η σύζυγος που εργάζεται για τα προς το ζην της οικογένειας.
Ενδιαφέρουσα μετατροπή, που δίνει μια νέα, σύγχρονη οπτική, μια και το πρωτότυπο γράφτηκε το 1962 και επομένως εντάσσεται ιστορικά στις συνθήκες εκείνης της εποχής.
Η δύναμη όμως του Πιντερικού νοήματος και των διαλόγων παραμένει αλώβητη. Οι διάλογοι είναι λιτοί, εσκεμμένα καθημερινοί. Επομένως κάθε κίνηση και ματιά φέρει σημαντικό βάρος γιατί μιλάει τη μυστική γλώσσα του άγχους και της ανασφάλειας του σύγχρονου ζευγαριού. Ακόμα και απλά αντικείμενα, όπως ένα ζευγάρι παπούτσια, αποκτούν σημασία.
Ο διαιρεμένος εαυτός των ηρώων χαρτογραφείται διαρκώς. Ποιος από τους ανικανοποίητους εαυτούς τους είναι ο πραγματικός, και πώς μπορούν εν τέλει να τον αντέξουν; Η συζυγική αντιπαράθεση τοποθετείται απλά στη συνέχεια της συζυγικής ειρήνης παραποιώντας τον κίνδυνο.
Στην πραγματικότητα στο Έργο υπάρχουν μόνο δύο χαρακτήρες, αν και εμφανίζονται να είναι τρεις: η σύζυγος, ο σύζυγος και η «Ερωμένη», που δεν είναι τίποτε άλλο παρά το επιθυμητό πρόσωπο της συζύγου που ικανοποιεί τις ερωτικές φαντασιώσεις του άντρα..
Το ρόλο της συζύγου και της «Ερωμένης» καλείται να παίξει η Αλεξάνδρα Κολέτσου, η οποία καταφέρνει μ’ έναν έξοχο και παραστατικό τρόπο να τις διαχωρίζει και να τις ενώνει. Πυροβολεί ανελέητα τον εφησυχασμένο, νωθρό απ’ τις φαντασιώσεις και την παραμονή στο σπίτι Ρίτσαρντ, τον οποίο υποδύεται ο Κώστας Δριμυλής. Ο Ρίτσαρντ αμύνεται σαν ένας σύγχρονος cool τύπος, που έχει βρει τρόπο να βολεύει τη ζωή του, απολαμβάνει τις φαντασιώσεις του, και μένει έκπληκτος απ’ τις «αναχρονιστικές» επιθέσεις γυναίκας και «Ερωμένης».
Πρόκειται τελικά για ένα παιχνίδι αντοχής της σχέσης δυο ανθρώπων που η Ομάδα «Πείραμα» κατάφερε να μεταδώσει σε όλο του το μεγαλείο!


Ομάδα «Πείραμα»
«The Lover», βασισμένο στον «Εραστή» του Χ. Πίντερ
Σκηνή φουαγιέ του θεάτρου «Επί Κολωνώ»
off-off Athens 2008, 16&17/6/2008

Ελεύθερη απόδοση- Σκηνοθεσία: Ομάδα «Πείραμα»
Μουσική: Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης
Φωτισμοί: Μάκης Φάρος
Σκηνικά: Drimcon
Παίζουν: Αλεξάνδρα Κολέτσου, Κώστας Δριμυλής

Δημήτρης Παλάζης, 13/07/2008

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου