Τετάρτη 7 Απριλίου 2010

Κώστα Καρούσου, Τέσσερις Συλλογές, Γ' έκδοση, εκδ. Πάραλος, 2009


Ο "Τέσσερις Συλλογές" του Κώστα Καρούσου εμπεριέχουν τέσσερις παλαιότερες συλλογές του ποιητή: "Στις παραμέτρους των οριζόντων" (1987), "Τραγουδώντας την εποχή μας" (1989), "Στη διάρκεια του φωτός" (1992) και την βραβευμένη από την Ελληνική Εταιρεία Λογοτεχνών συλλογή "Στο ρίγος της πολιτείας" (1992). Η παρούσα τρίτη έκδοση των τεσσάρων συλλογών μάς δίνεται επεξεργασμένη από τον ποιητή.

Οι συλλογές παρουσιάζουν ελάχιστες διαφορές η μία από την άλλη και μπορούν κάλλιστα να ειδωθούν σαν μια συλλογή, ένα ποίημα με πολλαπλές εικόνες.
Στο εξώφυλλο του βιβλίου κυριαρχούν οι 18 πίνακες του ποιητή και στο εσωτερικό κοσμούν τις σελίδες σχέδιά του. Η θητεία του ποιητή στη ζωγραφική προσδίδει εικαστική πληρότητα στη ματιά του. Συνάδει στον εκρηκτικό λυρισμό του, με αλλεπάλληλες κορυφώσεις, έντονα χρωματισμένες εικόνες, πύκνωση μεταφυσικών οραμάτων. Η ποίηση του Κώστα Καρούσου είναι μια λατρεία της απόλυτης ποίησης όπου ο εαυτός του εμβαπτίζεται φιλτράροντας στο άγιο νερό της τα προσωπικά και κοινωνικά του βιώματα.
Μαλλαρμική προσέγγιση του ποιητικού αντικειμένου, η ποίηση σαν αυτοσκοπός, απρόσκοπτη ροή και ευχάριστη ηχητική των στίχων, υποβλητικότητα.
Και παράλληλα ποίηση του εξωτερικού και του εσωτερικού κόσμου, όπου η πληγές προβάλλουν στιγμιαία και χάνονται μέσα από ένα βαθμιαίο ποιητικό αποπροσανατολισμό, που εντάσσει το προσωπικό στο γενικό και ουδέτερο και υποβοηθείται από την κινητικότητα της σκέψης του ποιητή και την αναζήτηση της ευρηματικότητας.
Η ποίηση του Κώστα Καρούσου είναι η συνέχεια, η προέκταση του ανθρώπου Καρούσου, ενός ανθρώπου που έχει προσφέρει σημαντικά στην ποίηση διοργανώνοντας από το 1997 συμπόσια ποίησης και Ημερίδες, γράφοντας και παρουσιάζοντας ένα μεγάλο αριθμό ποιητών και ποιητικών συλλογών, πολλές φορές σε βάρος της προσωπικής του δημιουργίας.

Δημήτρης Παλάζης, 12/05/2009

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου