Τετάρτη 7 Απριλίου 2010

Η αισθητική ενεργοποίηση των ευτελών υλικών, fizz gallery


Εικαστικά εγχειρήματα από δέκα καλλιτέχνες, τους Δ. Αγραφιώτη, Ν. Αλεξίου, Α. Αντωνόπουλο, Μ. Αρφαρά, Γ. Γυπαράκη, Μ. Ζαχαριουδάκη, Χ. Κοντοσφύρη, Α. Σκούρτη, Π. Χαραλάμπους και Μ. Χάρο πρωταγωνιστούν στην ομαδική έκθεση με θέμα «Η αισθητική ενεργοποίηση των ευτελών υλικών», από 2/12/2008 έως 3/1/2009 στη fizz gallery, Βαλαωρίτου 9Γ στην Αθήνα.

Επιμελητής της έκθεσης είναι ο Χρήστος Θεοφίλης, ένα σημαντικό όνομα στο χώρο της εικαστικής πρωτοπορίας στην Ελλάδα.



Ο πλουραλισμός από τις συμμετοχές λειτουργεί δημιουργικά στον επισκέπτη της έκθεσης. Του δίνει τη δυνατότητα να εξερευνήσει τον κάθε καλλιτέχνη ξεχωριστά, μια και το δείγμα από τον καθένα είναι επαρκές για να οροθετήσει το καλλιτεχνικό του σήμα, να βρει τι του ταιριάζει και να εστιαστεί.



Στα «ευτελή» υλικά της έκθεσης εντάσσονται από καθημερινά υλικά μικρής αξίας ή υλικά που έχουν υποπέσει σε αχρηστία με συνήθη προορισμό τον κάλαθο των αχρήστων. Παράλληλα επανατίθεται το ερώτημα του «ευτελούς» στην τέχνη και αν πραγματικά αυτό υπάρχει. Η γνώμη μου είναι ότι δεν υπάρχει. Είναι ένα κατ’ εξοχήν ρητορικό ερώτημα, που η απάντησή του σε γυρίζει να οριοθετήσεις το «ευτελές», την έννοια. Μήπως η μπογιά στην κλασσική ζωγραφική είναι κάτι το πολύτιμο; Ο χαλκός σ’ ένα άγαλμα; Προφανώς όχι. Το πολύτιμο βρίσκεται ακριβώς στην ίδια τη δημιουργία μέσω της τέχνης. Στην έλλειψη της πρακτικής χρησιμότητας της τέχνης, που ανασυνθέτει την ανθρώπινη ύπαρξη και της προβάλλει τις άπειρες γωνιές της θέασής της. Η μη βιομηχανοποιημένη τέχνη είναι μια γροθιά στον σύγχρονο υπερβάλλοντα καταναλωτισμό. «Η αισθητική ενεργοποίηση των ευτελών υλικών» μας καλεί να επανεξετάσουμε, να επανεκτιμήσουμε το απλό, το καθημερινό, το άχρηστο πολλές φορές. Μπορεί εκεί να κρύβεται η αληθινή ζωή και να μας περιμένει.

Δημήτρης Παλάζης, 23/12/2008

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου