Τετάρτη 7 Απριλίου 2010

Βαγγέλης Δημητρέας, ατομική έκθεση ζωγραφικής, 7-30 Μαΐου 2009


Από τις 7-30 Μαΐου 2009 παρουσιάζεται στην αίθουσα τέχνης «εκφραση-γιαννα γραμματοπουλου» η ατομική έκθεση ζωγραφικής του Βαγγέλη Δημητρέα.

Ο Βαγγέλης Δημητρέας, είναι ομότιμος καθηγητής της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης. Γεννήθηκε το 1934 στο Μελίσσι Κορινθίας. Από το 1958 έως το 1963 σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών με δάσκαλο τον Ι. Μόραλη. Από το 1967 έως το 1975 εργάστηκε στο Παρίσι, όπου παράλληλα με τη ζωγραφική του, παρακολούθησε μαθήματα κοινωνιολογίας της Τέχνης.

Δίδαξε στο Κέντρο Τεχνολογικών Εφαρμογών, στη Σχολή Βακαλό και αργότερα στην Α.Σ.Κ.Τ, ως ειδικός επιστήμονας και λέκτορας. Από το 1985 ώς το 2002 εργάστηκε ως καθηγητής ζωγραφικής στη Σχολή Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Υπήρξε μέλος της «Ομάδας Τέχνης α» και του «Κέντρου Εικαστικών Τεχνών». Συμμετείχε επίσης στην «Ομάδα για την επικοινωνία και την Εκπαίδευση στην Τέχνη» και υπήρξε ιδρυτικό μέλος της «Ομάδας Τέχνης 4++». Έχει συμμετάσχει ως ομιλητής σε πολλά συνέδρια και έχει δημοσιεύσει κείμενα σε πολλά περιοδικά. Έχει παρουσιάσει πολλές ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές.

Στην αίθουσα τέχνης «εκφραση-γιαννα γραμματοπουλου», ο Βαγγέλης Δημητρέας, εκθέτει την πρόσφατη δουλειά του, της περιόδου 2002 -2008. Πρόκειται για ένα αποτέλεσμα επίπονης επεξεργασίας, επανεκτίμησης στοιχείων από το παρελθόν και βιωματικών ταλαντώσεων στην κατεύθυνση μιας μορφοπλαστικής αποδόμησης της συνεκτικότητας της φόρμας, χάριν του προσωπικού ιδιώματος μιας δραματικής κυρίως εικαστικής γλώσσας.
Τα σχέδια του Βαγγέλη Δημητρέα ακολουθούν την παράδοση του αυτόνομου σχεδίου. Οντότητες πλήρεις στην ελλειπτικότητά τους, όπου η απουσία χρώματος συμπλέει με την έλλειψη της ανάγκης του. Παρεμβαίνουν ή δέχονται την παρέμβαση μεγάλων συνθέσεων σε λάδι, τις αντιπαραθέσεις του άσπρου με το μαύρο, τη συμπλοκή γεωμετρικών σχημάτων με ελεύθερες, αλλά στοχευμένες μορφές, την οξύτητα της γραφής με σκληρά περιγράμματα και εμφανή την οικονομία των μέσων. Μια λιτότητα που οδηγείται ώς την απογύμνωση από το περιττό, την αναζήτηση ενός εικαστικού πυρήνα απαλλαγμένου από ωραιοποιήσεις.
Στους πίνακές του εντάσσονται πορτρέτα μεγάλων προσωπικοτήτων της τέχνης και της διανόησης, αλλά και ανθρώπινες φιγούρες στη στιγμιαία τους αποκάλυψη μιας εντολής του υπάρχειν στο σύγχρονο κόσμο, γεωμετρικές μορφές, αλλά και μορφοπλαστικές αναπαραγωγές μιας κρυμμένης γεωμετρικότητας, απορροφούνται ή συσσωρεύονται γύρω από χρωματικούς υποσυνείδητους υπαινιγμούς.

Αυθεντικότητα και αλήθεια στην καλοστημένη έκθεση του ζωγράφου και δάσκαλου Βαγγέλη Δημητρέα. Ένα εικαστικό εγχείρημα, που, με τη συνθετική του λιτότητα, προσιδιάζει στο ποιητικό, αναπλάθει τις εντυπώσεις του εξωτερικού κόσμου με το εσωτερικό σημαίνον, με σοφή και πειθαρχημένη χρήση των διαθέσιμων εκφραστικών μέσων μέχρι το όριο της πρωταρχικότητας της εικαστικής δημιουργίας.


Επιμέλεια έκθεσης:
Χρήστος Θεοφίλης, μέλος A.I.C.L. Association Internationale de la Critique litteraire, επιμελητής της στήλης «αυτοπροσδιορισμοί» των σελίδων γράμματα - τέχνες - εικαστικά της εφημερίδας «η αυγή» και συνεργάτης του περιοδικού Culture της εφημερίδας «ο κόσμος του επενδυτή».


Αίθουσα Τέχνης «εκφραση-γιαννα γραμματοπουλου»
Ωράριο λειτουργίας:
Τρίτη-Παρασκευή: 11.00-14.00, 18.00-21.00
Σάββατο: 11.00-14.00. Κυριακή και Δευτέρα κλειστά.
Βαλαωρίτου 9A, 10671 Αθήνα
Τηλ. 2103607598, fax:2103607546
email: info@ekfrasi-art.gr
www.ekfrasi-art.gr

Δημήτρης Παλάζης, 08/05/2009

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου