Τετάρτη 7 Απριλίου 2010

Δεν πληρώνω! Δεν πληρώνω! του Ντάριο Φο από το Θεατρικό Εργαστήρι Δήμου Βύρωνα


Δεν είναι τυχαίο που κάθε χρόνο στα πλαίσια του Φεστιβάλ Βύρωνα το θέατρο των Βράχων «Άννα Συνοδινού» είναι κατάμεστο από κόσμο, όταν ανεβάζει έργο το Θεατρικό Εργαστήρι του Δήμου Βύρωνα με σκηνοθέτη τη Λίλιαν Δημητρακοπούλου.
Ο επίκαιρος κοινωνικός προβληματισμός των έργων που επιλέγει η σκηνοθέτιδα και η επιτυχής θεατρική της διδασκαλία στους «ερασιτέχνες» ηθοποιούς, που αγαπούν με πάθος το θέατρο, οδηγούν σε παραστάσεις που ξεσηκώνουν το κοινό και δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από παραστάσεις επαγγελματιών ηθοποιών.

Ο Ντάριο Φο γράφει πολιτικό θέατρο, αναπτύσσοντας διαλεκτικά το θέμα που δραματοποιεί. Στο «Δεν πληρώνω! Δεν πληρώνω!» μας μιλά για την επανάσταση των απλών ανθρώπων, των εργατών, όταν η ακρίβεια έχει φτάσει στο απροχώρητο, όταν μαζικές απολύσεις ή μειώσεις ωραρίου και αμοιβών έχουν γίνει καθημερινές και η ζωή έχει γίνει δυσκολότερη από ποτέ. Ό ένας μετά τον άλλο οι ήρωες του έργου υψώνουν το ανάστημα και τη φωνή τους: «Ακριβαίνετε εσείς τα πράγματα; Ε, κι εμείς λοιπόν, δεν τα πληρώνουμε, τα “απαλλοτριώνουμε”. Μας κάνετε τη ζωή μας δυσβάσταχτη; Σας κάνουμε την δική σας δύσκολη».

Η σκηνοθεσία – διασκευή της Λίλιαν Δημητρακοπούλου έφερε ένα έργο που γράφτηκε το 1974 να μοιάζει σύγχρονο, σαν να γράφτηκε σήμερα. Οι ηθοποιοί ανταποκρίθηκαν με κέφι και δύναμη. Το κοινό ενθουσιάστηκε. Το αποτέλεσμα: Μια γιορτή θεάτρου το βράδυ της Τετάρτης στο «Άννα Συνοδινού»!

Θεατρικό Εργαστήρι Δήμου Βύρωνα
«Δεν πληρώνω! Δεν πληρώνω!» του Ντάριο Φο
21ο Φεστιβάλ Δήμου Βύρωνα - «Στη σκιά των Βράχων 2008», 30/07/2008

Σκηνοθεσία – Διασκευή – Μουσική επιμέλεια: ΛΙΛΙΑΝ ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
Έπαιξαν οι ηθοποιοί:
ΜΑΡΙΟΣ ΜΑΚΡΟΠΟΥΛΟΣ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΤΙΑΜΠΑ [Λουίτζι], ΚΩΝ/ΝΟΣ ΜΟΥΤΣΗΣ, ΕΥΤΥΧΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ, ΜΑΝΩΛΗΣ ΠΑΣΣΑΣ [Τζιοβάνι], ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΣΠΑΤΑΚΗΣ, ΚΑΛΛΙΡΡΟΗ ΠΑΧΗ [Αντωνία], ΦΑΝΗ ΣΩΦΡΟΝΙΔΟΥ [Μαργαρίτα], ΧΡΗΣΤΟΣ ΧΡΗΣΤΙΔΗΣ [ασφαλίτης, καραμπινιέρος].
Χορογραφίες: ΜΑΡΙΟΣ ΜΑΚΡΟΠΟΥΛΟΣ
Σκηνικά – κοστούμια: ΝΕΚΤΑΡΙΑ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ
Φωτισμοί: ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ – ΠΑΡΗΣ ΓΕΩΡΓΟΥΛΑΣ

Δημήτρης Παλάζης, 09/10/2008

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου