Τετάρτη 7 Απριλίου 2010

Χρήστος Ναούμ, Αχ, αυτές οι βασίλισσες!, εκδ. Καστανιώτη


Μια σύγχρονη Οδύσσεια με πολλούς ταξιδευτές

Η μαντεύτρα Χαιτέα από την Αλεξάνδρεια και τα πνεύματα που την περιβάλλουν, η κόρη της Αφρούλα κι ο σκηνοθέτης γιος της, η μοναχή Μυροφόρα, η ξαδέρφη της, η φίλη της Λάουρα, μέντιουμ από τη Ρουμανία και συνδικαλίστρια, η λαϊκή τραγουδίστρια Εύα με την άσπονδη φίλη της Τζένη, ο Πλάτωνας κι ο Άρης συνθέτουν μία σύγχρονη Οδύσσεια με πολλούς ταξιδευτές. Μια σαρκαστική ματιά στην ελληνική κοινωνία, ένα ταξίδι στο παρόν και στο παρελθόν, που απαρτίζεται από πολλά μικρότερα, όσα κι οι ήρωες, με το Χρήστο Ναούμ να τους συγκεντρώνει πάνω απ’ τον φρεσκοσκαμμένο τάφο του κυρ-Αντώνη και να τους αφήνει κατόπιν να ξεδιπλώσουν τις μοναχικές τους πορείες, να τις διασταυρώσουν και να τις οδηγήσουν.

Απ’ το κέντρο της Αθήνας ως την Καβάλα, μέχρι την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου και τη Ντιριντάουα της Αιθιοπίας, ο συγγραφέας καταφέρνει να μας κάνει συνένοχους ενός ταξιδιού με γλώσσα καθημερινή, οικεία, χωρίς στολίδια κι εξωραϊσμούς. Παρά τις δραματικές καταστάσεις, δεν λείπουν οι εύθυμοι τόνοι και η σκωπτική ματιά για τους ήρωες που υπόκεινται αβλεπεί στο μοιραίο - θα λέγαμε ότι πολλές φορές το επιδιώκουν - αιωρούμενοι μεταξύ της γοητείας που ασκεί η αμαρτία και της ενοχής, σ’ ένα κόσμο που διαφεύγει την οριστική κρίση, όσο παραμένει ζωντανός.

Σ’ ένα τέτοιο βιβλίο βρίσκεις πάντα κομμάτια του εαυτού που σε διεγείρουν. Εμφανής η τρυφερότητα και δικαιοσύνη του βλέμματος τού συγγραφέα, η αποδοχή των ανθρώπων και των ανθρώπινων καταστάσεων, της ιστορίας του καθενός, της διαδρομής που υποχρεώνεται από το χαρακτήρα του ν’ ακολουθήσει προς αναζήτηση του νοήματος της ζωής. Οι αυταπάτες, αναδεικνύονται ευεργετικές, καθώς ξαλαφρώνουν το φορτίο της ύπαρξης και κάνουν τη ρόδα του χρόνου να κυλήσει ομαλά και θεραπευτικά.

Και το τέλος του βιβλίου στάζει μέλι μέσα από τη γεμάτη αγάπη αγκαλιά της κυρά-Χαιτέας που βρίσκει διάδοχο τη μικρούλα Χαιτέα.

Δημήτρης Παλάζης, 15/01/2009

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου