Τετάρτη 25 Αυγούστου 2010

Coco before Chanel, σκηνοθ. Αν Φοντέν


Η Γκαμπριέλ ‘Κοκό’ Σανέλ (1883- 1971) μεγαλώνει σε εκκλησιαστικό ορφανοτροφείο μαζί με την αδερφή της, όπου τις εγκατέλειψε ο πατέρας τους. Έφηβη εργάζεται ως ράφτρα και παράλληλα τραγουδά με την αδερφή της Αντριέν (Μαρί Ζιλέν) σ’ ένα επαρχιακό καμπαρέ, φιλοδοξώντας να γίνει γνωστή. Η αδερφή της την εγκαταλείπει σε μια κρίσιμη στιγμή για να παντρευτεί έναν πλούσιο γάλλο ευπατρίδη κι η Γκαμπριέλ παίρνει την απόφαση να γίνει ερωμένη του γάλλου αριστοκράτη Ετιέν Μπαλσάν (Μπενουά Πουλβό) και να μείνει στην έπαυλή του.

Εκεί γνωρίζει τον έρωτα της ζωής της, τον Μπόι Καπέλ (Αλεσάντρο Νίβολα), ο οποίος την ενθαρρύνει να ασκήσει το ταλέντο της και εγγυάται για τα πρώτα κεφάλαια της επιχείρησής της που θα την αναδείξει τελικά σε κορυφαία σχεδιάστρια.
Η Κοκό Σανέλ αμφισβήτησε την καθιερωμένη μόδα της εποχής της, αντιπροτείνοντας το δικό της στυλ, που το χαρακτήριζε η λιτότητα, το απέρριτο και η άνεση, ενσωματώνοντας και στοιχεία από το αντρικό ντύσιμο.
Τη συντριβή τής Σανέλ από την απώλεια του αγαπημένου της εραστή, η σκηνοθέτιδα Αν Φοντέν αντισταθμίζει στο τέλος της ταινίας με την επιτυχία της στο στίβο της μόδας.

Πρόκειται για την ιστορία μιας ορφανής επαρχιωτοπούλας, που χρησιμοποιεί σαν αναβατήρα τους πλούσιους εραστές της, ώστε να μπορέσει αξιοποιήσει το ταλέντο της και να θριαμβεύσει στο χώρο της μόδας. Η προσέγγιση της Αν Φοντέν είναι εύστοχη. Η φιλόδοξη Σανέλ της είναι μια γυναίκα που μιλά μόνο όταν χρειάζεται ή μιλά μέσω των ρούχων που σχεδιάζει και φορά, υποτονίζοντας τους συμβιβασμούς που πρέπει να κάνει και την συνεπαγόμενη αλλοτρίωση, ως το μοναδικό μέσο ανόδου. Η τελική της επιτυχία και η αποδοχή του κόσμου μοιραία τείνει να εξαλείψει το πώς κάποιος κατάφερε να φτάσει σ’ αυτό το σημείο.
Η Οντρέ Τοτού (Κοκό Σανέλ), χωρίς να είναι η εκπληκτική Αμελί, έκλεισε το ρόλο στην υποτιθέμενη εσωτερικότητα του χαρακτήρα και ήταν συνεπής απ’ την αρχή ως το τέλος, παρουσιάζοντας αυτή την εκδοχή της Σανέλ. Πιο φυσική και ανθρώπινη η ερμηνεία του Μπενουά Πουλβό. Στα ατού της ταινίας η φωτογραφία του Κριστόφ Μποκάρν, τα κουστούμια της Κατρίν Λετεριέ και η μουσική του Αλεξάντρ Ντεπλά.

Η ταινία βασίστηκε στο βιβλίο της Edmonde Charles-Roux: «L' Irreguliere: Ou, Mon Itineraire Chanel» (κυκλοφορεί στα ελληνικά με τίτλο "Η ατίθαση - Η Κοκό πριν τη Σανέλ" από τις εκδόσεις Πάπυρος, σε μετάφραση Μαρίας Τσεκούρα)


Τίτλος: Coco before Chanel
Πρωτότυπος τίτλος: Coco avant Chanel
Σκηνοθεσία: Αν Φοντέν
Σενάριο: Αν Φοντέν & Κρίστοφερ Χάμπτον
Φωτογραφία: Κριστόφ Μποκάρν, A.F.C.
Κοστούμια: Κατρίν Λετεριέ
Μουσική: Αλεξάντρ Ντεπλά
Ηθοποιοί: Οντρέ Τοτού, Μπενουά Πουλβό, Αλεσάντρο Νίβολα, Μαρί Ζιλέν, Εμανουέλ Ντεβός
Διάρκεια: 105 λεπτά
Χρονολογία παραγωγής: 2009
Είδος ταινίας: βιογραφική
Χώρα παραγωγής: Γαλλία
Διανομή: AUDIO VISUAL ENTERPRISES S.A.

Δημήτρης Παλάζης, 24/08/2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου